• 4,5 tot 7 jaar terugverdientijd
  • 10 jaar garantie op thuisbatterij + installatie
  • Minimale levensduur 20 jaar
  • Onafhankelijk van energieleverancier
  • installatie binnen 2-4 weken

Salderen: voorlopig gered, maar niet oneindig houdbaar

De beslissing van de Eerste Kamer om de salderingsregeling te behouden leek goed nieuws voor consumenten met zonnepanelen. Ondertussen verandert dit, want steeds meer energieleveranciers verhalen de stijgende kosten op zonnepaneel-bezitters. Ze heffen een terugleververgoeding, hanteren een hoger vastrecht of zijn niet meer beschikbaar in prijsvergelijkingen. De tegenmaatregelen waren niet onverwacht en wanneer alle energiemaatschappijen de kosten doorbelasten kan dat slechter uitpakken dan met de salderingswet was beoogd. Al bestaat ‘ie dus nog, de regeling is niet oneindig houdbaar.

Onhoudbaarheid
De nadelen van de salderingsregeling maken deze op termijn onhoudbaar.

  • Huishoudens met zonnepanelen kosten energieleveranciers meer geld door onbalanskosten en verschillen tussen in- en verkoopprijs. Je kunt stroom terugleveren tegen een vaste prijs, ook als de werkelijke prijs negatief is. Daardoor dragen mensen zonder panelen disproportioneel bij aan de netwerkkosten.
  • De stimulans om je zelf opgewekte stroom ook zelf te gebruiken, ontbreekt. Overdag is er steeds vaker een overschot door zonnepanelen die stroom leveren waar geen behoefte aan is. Dat leidt tot het afschakelen van zonne- en windparken. Gas- en kolencentrales kunnen niet worden uitgezet en produceren door.
  • De toename van teruglevering aan het net tijdens piekuren van zonproductie kan leiden tot overbelasting.
  • Investeringen in energieopslag, zoals thuis- en buurtaccu’s, zijn niet aantrekkelijk met de salderingsregeling.
  • De salderingsregeling leidt tot verstoring van de energiemarkt door de onvoorspelbare en onevenwichtige teruglevering van energie, zoals een overschot in de zomer en een tekort in de winter.

Onduidelijkheid
Kortom: het schrappen van de afbouw van salderen leidt tot veel onzekerheid. Als iedere energieleverancier de kosten bij zonnepaneel-eigenaren gaat leggen, heeft dat effect op de terugverdientijd. De kosten zijn niet transparant omdat iedere leverancier het anders doet, soms zelfs schimmig. Omdat de afbouw niet -zoals de overheid bedoeld had- geleidelijk maar abrupt gaat, kan de terugverdientijd van zonnepanelen niet goed berekend worden. Onzekerheid dus, wanneer je nu zonnepanelen overweegt. Heeft de politiek zelf nog wel een duidelijk doel voor ogen?

Wij Energiemanagers?
Jij energiemanager!


Klik en Be in charge.

085-5006500

We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00-20:00 en op zaterdag van 10:00-17:00.